Noua generație de alimentatoare – Cum îți alegi corect încărcătorul pentru laptopul tău

Dacă utilizezi laptopul zilnic, dacă acesta reprezintă instrumentul tău principal de activitate, este posibil ca în timp să nu mai funcționeze la fel ca înainte, ori să se ardă. Dacă se întâmplă asta sau dacă pur și simplu l-ai pierdut, e timpul să-ți achiziționezi un nou încărcător. Așadar, îți vom explica mai jos, pas cu pas, cum să faci o alegere corectă. 

1. Alimentatorul pe care-l achiziționezi poate avea un design diferit față de precedentul

În primul rând, în momentul în care cauți un alimentator original sau compatibil cu laptopul tău, nu trebuie să te gândești că acesta va arăta exact ca cel pe care l-ai avut. Este foarte posibil ca încărcătorul care a însoțit laptopul tău în momentul achiziționării, să nu se mai fabrice, fiind înlocuit cu un model care să prezinte un design mai nou și să pună accentul pe fiabilitate (am vorbit despre fiabilitate în acest articol).

Exemple în acest sens poți găsi chiar pe site-ul nostru. MMDDELL721, un încărcător cu specificații identice cu modelul MMDDELL703, reprezintă varianta îmbunătățită din punct de vedere al designului. La fel se aplică si în cazul modelelor MMDASUS705MMDASUS7050.

2. Voltaj, amperaj, wați, mufă

Principalele criterii după care alegi alimentatorul. Prima oară, trebuie să verifici cu atenție specificațiile de pe vechiul încărcător: voltaj, amperaj. Dacă l-ai pierdut sau nu ai acces la acesta, poți verifica online, după modelul laptopului tău (îl găsești pe spatele acestuia).

Dacă, spre exemplu, laptopul tău are un încărcător de 19.5V cu 6.7A, trebuie să cauți unul nou cu aceste specificații. Voltajul trebuie să fie identic, însă amperii pot fi diferiți dacă ai nevoie de o putere de încărcare mai mare – poți achiziționa un model cu mai mult de 6.7A, însă nu mai puțin, întrucât încărcătorul se va arde. Wații reprezintă rezultatul înmulțirii volților cu amperii. Așadar, un încărcător de 19.5V cu 4.47A, va livra 130W.

Când crezi că ai găsit încărcătorul potrivit pentru laptopul tău, mai apare încă o variabilă – mufa. Trebuie să alegi cu grijă, întrucât poți găsi un încărcător care are specificații identice, dar mufă diferită: USB-C, USB, 4.5mm, 5mm etc.

3. Ai grijă de alimentatorul tău

Dacă nu vrei să-l schimbi o dată la 6 luni, va trebui să îi acorzi mai multă atenție. Spre exemplu, nu scoate des cablul de alimentare, din încărcător (dacă acesta vine însoțit de cablu de alimentare). Totodată, evită să înfășori cablul încărcătorului foarte strâns și încearcă să-l pui într-un loc în care este puțin probabil să verși lichide pe el.

În situația în care ai nevoie de un nou încărcător, sperăm că aceste informații ți-au fost de ajutor. Dacă încărcătorul laptopului tău s-a ars, nu mai funcționează, sau pur și simplu vrei să faci un upgrade de fiabilitate, te așteptăm în magazinul nostru.

Mentor Market vă pune la dispoziție sute de modele de încărcătoare. Vă așteptăm pe site-ul nostru sau în magazinul fizic pentru a vă putea oferi suport în decizia dvs. de a achiziționa încărcătorul de care aveți nevoie. Vă stăm la dispoziție și pe pagina de facebook.