Chromebook vs Laptop – Care este diferența?

Care este diferența dintre un Chromebook și un laptop? Există multe diferențe – iată un ghid simplu și scurt care le explică pe toate.

Notebook-urile subțiri și elegante de astăzi sunt cu câteva clase peste laptopurile voluminoase și grele, care erau considerate a fi de top în anii 2000. Și dacă sunteți în căutarea celui mai ieftin și mai ușor laptop pe care îl puteți găsi, sunt șanse mari să dați de un Chromebook.

În acest ghid, vom răspunde la câteva dintre întrebările pe care le puteți avea despre aceste dispozitive. Ce sunt? Cum diferă de laptopurile obișnuite? Merită cumpărate? Deci, dacă vă gândiți să cumpărați un Chromebook sau un laptop, citiți în continuare acest articol.

Ce este un chromebook?

Termenul „Chromebook” se referă la laptopuri, tablete și dispozitive 2-în-1 care rulează pe sistemul de operare Google Chrome OS. Chromebook-urile au intrat pentru prima dată pe piață la începutul anilor 2010 și sunt un succesor al netbookului. Acestea concurează în aceeași nișă care este acum dominată de tablete.

Având în vedere cele de mai sus, un Chromebook poate părea imposibil de distins de un laptop la prima vedere, deoarece diferențele se reduc în principal la software.

Sistemul de operare Chrome se bazează pe Linux –  în mare măsură pe internet, pe stocarea în cloud și este mult mai ușor decât Windows sau macOS. În esență, este mai mult un sistem de operare mobil decât unul desktop. Are acces la aplicațiile Android găsite în Google Play Store, dar poate rula și aplicații desktop Linux.

Chromebook vs laptop. Pe care să-l cumperi?

Deci, ce ar trebui să alegeti: un chromebook sau un laptop? Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui să vă gândiți pentru ce veți folosi în principal dispozitivul.

Dacă doriți să rulați jocuri sau anumite aplicații profesionale, cum ar fi Adobe Premier sau Microsoft Office, atunci un laptop cu Windows sau macOS ar fi, evident, alegerea mai bună, deoarece astfel de aplicații nu sunt disponibile pe sistemul de operare Chrome.

Cu toate acestea, dacă intenționați să utilizați dispozitivul pentru sarcini obișnuite, cum ar fi navigarea pe web, jocurile ocazionale sau munca care poate fi gestionată în întregime prin aplicațiile de productivitate disponibile pe sistemul de operare Chrome, atunci un Chromebook ar putea fi alegerea mai bună.

Desigur, mai exista cateva lucruri de luat in calcul.

Cel mai important dintre acestea este durata de viață a bateriei. Întrucât sistemul de operare Chrome este atât de ușor, iar Chromebook-urile au în mod obișnuit hardware de consum redus, pot dura mult mai mult cu o singură încărcare decât pot face majoritatea laptopurilor cu Windows. Acest lucru contribuie la portabilitatea lor, deoarece le puteți transporta cu ușurință și nu va trebui să vă faceți griji că bateria se descarcă.

Cu toate acestea, în timp ce dimensiunea Chromebook-ului reprezintă un avantaj în ceea ce privește portabilitatea, poate fi și un dezavantaj datorită faptului că are o dimensiune mai mică a ecranului. Aceasta poate fi o problemă dacă aveți nevoie de mai mult spațiu pe ecran pentru muncă sau pur și simplu vă place să vizionați videoclipuri pe un afișaj mai mare.

Ultimul lucru de luat în calcul este problema stocării. Am menționat că sistemul de operare Chrome se bazează în mare măsură pe internet și pe stocarea în cloud, astfel încât Chromebook-urile au de obicei spațiu de stocare local foarte limitat în comparație cu laptopurile obișnuite. Poate fi o problemă dacă nu aveți acces la o conexiune stabilă la internet sau dacă pur și simplu vă place să aveți toate datele stocate local și nu doriți să utilizați un HDD sau un SSD extern.

Concluzie

Concluzionând, putem afirma faptul că modelele de chromebook sunt grozave dacă sunteți în căutarea unui laptop portabil, ușor, cu un sistem de operare simplu și simplificat, care ar putea fi folosit pentru jocuri ocazionale și sarcini de productivitate de bază, mai ales dacă aveți nevoie de o viață bună a bateriei și/sau ceva mai accesibil.

Cu toate acestea, Chromebook-urile nu sunt potrivite pentru jocuri mai serioase sau pentru aplicațiile profesionale mai pretențioase din cauza performanței limitate a procesorului și a GPU-ului, precum și a capacității lor limitate de memorie. Deci, dacă aveți nevoie de un laptop care ar putea rula jocuri pentru PC sau software de editare video, laptopurile de gaming și MacBook-urile sunt în continuare superioare în acest sens.

Sperăm că veți putea decide dacă un laptop sau un Chromebook ar fi o alegere mai bună în funcție de nevoile și bugetul dvs.

Mentor Market vă pune la dispoziție sute de modele de încărcătoare, baterii, tastaturi, atat pentru chromebookuri, cat și pentru laptopuri. Vă așteptăm pe site-ul nostru sau în magazinul fizic pentru a vă putea oferi suportul de care aveți nevoie. Vă stăm la dispoziție și pe pagina de facebook.